31 Aralık 2008 Çarşamba

Küresel kriz. Ve Ülkemiz. 1


Küresel kriz. Ve Ülkemiz. 1

            Küresel kriz ve ülkemizin krizi bilindiği gibi kapitalizm krizi 1900'lü yılların başında başlar. Ve bu krizin sonucunda 1914 yılında 1. Paylaşım savaşı(1.Dünya savaşı) başlar.
            Peki, neden bu krize gelindi. Hükümetler bu krizi önleyebilir miydi?
            HAYIR! Çünkü kapitalizm emperyalizm aşamasına gelmişti. Tekelleşen sermaye kapitalizmin rekabetçi aşamasında kapitalistlerin artı-değer sömürüsü yöntemiyle değil bu devam etmekle azami kâr yöntemine olanak doğmuştu.(Tekeller malların fiyatlarını piyasaya bırakmayıp kendileri belirliyorlar)  Sermaye ihracı yoluyla dünyadaki ekonomi tek tek ülke ekonomilerini kendilerine bağlıyorlardı. Tekeller azami kâr hırsıyla tüm emekçileri sömüre sömüre onların alım gücünü bitiyor, alım gücü düşen emekçiler mal alamayınca kâr gerçekleşmiyor, borçlar ödenmiyor, kriz ekonominin ve toplumun tüm kesimlerini zincirleme kapsıyordu. Yani kapitalizm 1800'lü yıllardaki gençlik yıllarımı yaşamıyor.  Ancak kan akıtarak halkları birbirine boğazlatarak yaşamını sürdürebiliyor.
            Peki, kapitalizmin küresel çaptaki krizi 1900'lü yıllarda başlıyor. Savaşlara neden oluyor. 1929 krizinin sonucu 2. Paylaşım savaşı (2.Dünya savaş) çıkıyor. 1929 krizi gibi krizin küresel ölçekte olmadığı yıllarda ülkemizin neden 24 Ocak kararları 5 Nisan kararları. 2001 de 15 günde 15 yasa çıkacak kararlar alındı. Metropol ülkelerde nispeten refah varken bizde etkili krizler ortaya çıktı. Bu ülkemizdeki kapitalizmin kendi iç dinamizmiyle değil emperyalist sisteme bağlı gelişip bütünleşen sermaye birikiminden kaynaklanıyor. Sermayenin isim hakkı,  patent hakkı,  teknolojik bilgi gibi unsurları için hep emperyalist tekellere ödeme yapılıyor. Ülkemizde üretilen ürünlerin sermayenin yapısı nedeniyle katma değeri düşük; cari açığın 50 milyar dolarlara dayanması bundandır.
            Sermaye yapısal sorunundan kaynaklanan zayıflığını hep emekçilere ödetiyor. Sürekli kemer sıkma isteniyor.
            Bu duruma nasıl gelindi ve nasıl kurtuluruz? Gelecek yazıda…!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder