15 Haziran 2009 Pazartesi

Kadın Berberlerinin Tatil Yapma Günü


Kadın Berberlerinin Tatil Yapma Günü

Kuaför: Yazı Dizisi 16 
Kuaför sözçüğü; Türk dil kurumundaki anlamı şu'dur.
Fıransızcada (Coiffeur)1.Kadın berberi 2.Erkek berberi 3.Güzellik solunu. 

Kadın Berberlerinin Tatil Yapma Günü Hangi Gün Olmalıdır?

Sevgili meslektaşlarım,

Toplumumuzun tüm meslek gruplarına da olduğu gibi bizim meslek grubunun da sorunları çok var. Bu sorunlar aşılmaz mı? Hayır, iyi niyetli olduktan sonra mesleki çıkarlarımızı ortak payda da buluşturabilirsek tüm sorunlar çözülür. Her meslek grubunun bir örgütü var. Bizim meslek grubunun da örgütü Berberler Odası.1954 yılında kurulan odamız çeşitli evrelerden geçerek erkek berberliğinin yanına kadın berberliği ve güzellik salonu dâhil olmuştur. Üç meslek grubu olarak üyelerimizin sorunlarını tartışıldığı sorunlara çözüm üretilen yerin Berberler Odası yönetiminin dört yılda bir yapılan seçim yöntemi ile belirlenir.

 Maalesef yıllardan beri birike gelen sorunlara çare aramak için 1999 yılında yönetime talip olduk. Talip olurken geçmişteki alışa gelmiş yönetim anlayışlarının dışında farklı bir anlayış koyarak, dört maddelik programla üyelerimizden destek ve oy istedik. Seçim sonucunda kazanan taraf olduk. Programa bağlı kalacağımızı o dönemde ki kazanan yönetim kurulu üyeleriyle hem fikir olmuştuk. İsimleri öne çıkan üç kişi vardı. Biri ben, biri mevcut oda başkanımız, bir diğeri de 2005 yılına kadar başkan yardımcılığı görevini üstlenen arkadaşımızdı. 1999 seçiminde programa bağlı kalınmadığı için hemen üç ay sonrası çatışma başladı. Ve hâlâ sürmektedir. Benim amacım meslektaşlarımın sorunlarının çözülmesi ortak payda etrafında herkesin çıkarlarının korunmasıydı. Şimdiki mevcut oda başkanının programı hiçe sayılarak, ilkesiz davranarak oda başkanlığını korumak adına her türlü olumsuzluğu yarattı.

99'dan bu yana yaşanan mesleki sorunların en büyük sorumlusu oda başkanımızdır. 2005 yılına kadar başkan yardımcılığı görevini üstlenen kadın berberlerinden sorumlu arkadaş ise onlara ilişkin sorunların baş sorumlusudur. Fiyat, tatil ve düğün salonlarıyla çalışma gibi başlıca sorunları çözmek için çaba sarf ettim. Bu sorumlu arkadaşın ise oda imkânlarını kullanarak kesesini doldurma çabası vardı. Bu konuda başarılı da oldu. “Mesleki kapital” yaratarak haksız rekabet yaptı. Tekelci zihniyeti ile üyelerinin sorunlarını çözmek için hiçbir çaba harcamamıştır. Harcadığı tek çaba odaya federasyon tarafında gönderilen davetleri kendi eşi ve oda başkanı ile birlikte, tüm üyelerden saklayarak odanın ekonomik imkânlarını kullanıp yararlanmıştır. Oda başkanımız ve o dönem yöneticilik yapan kişiler bu sorumsuz davranışa alet olmuşlardır.

 2003 yılında yedekten yönetim kurulu üyesi olduktan sonra başıboş olan oda yönetim anlayışını yıkmaya çalıştım. İlk attığım adım her ay düzenli olarak belirli bir günde yönetim kurulu toplantıları yapmak oldu. Kadın-erkek berberlerinin sorunlarının çözüm önerilerinin üretilmesi konusunda iki ayrı komisyon önerim oldu. Oda yöneticilerinden ve üyelerinden oluşan iki ayrı komisyon kuruldu. İşletmecisi olduğum kadın-erkek berberliği ve güzellik salonumda bu tür sorunları gördüğüm için ve sorunlara çözüm bulabileceğimden dolayı iki komisyonda da bulundum. Kadın berberlerinin komisyonunda yönetimden 3 kişi olmak üzere 6 kişi ile toplantı yaptık. Toplantıda tatil, fiyat ve düğün salonları sorunları, ilk sırada yer aldı. Kadın berberlerinin geçmişten bu yana hiç tatil yapmama kararını ele aldık.  Ve kuaförlerinde tatil yapması gerektiğini savunarak, tatil günü seçimi yaptık. Salı günü tatil yapma kararını çoğunluk kabul etti. Bu konuda üç kişi sorun çıkardı. Biri oda Başkan Yardımcısı, diğerlerinin ise üyelerimiz olduğunu gördük. Başkan Yardımcısı olan arkadaşımız, sayısal çoğunluğu görünce kabul etmek zorunda kaldı. Diğer kişilerin ikna edilmesi konusunda oda yönetim kurulu üyelerinden görev üstlenmelerini istedim. Bu çalışmayı bizzat yaptım. Bu konuda oda başkanı, yardımcısı ve diğer yönetim kurulu üyelerinin katkısı olmadığı gibi, bu çalışmanın başarısız olması için çaba harcamışlardır. Böyle bir çalışmayı benim yönetici olduktan bir ay sonra hayata geçirmeme şaşırmışlardır. Çünkü kendileri 5 yıl yaptıkları yöneticiliklerinde kişisel egolarını, kişisel çıkarlarını hep ön planda tutmuşlardır. Ben ise mesleki sorunların çözülmesi konusunda toplumsal davranışı hep sergiledim ve savundum. 2003 yılında 3.000 TL olan oda bütçesi 2005 yılında 12.000 TL olmuştur. Ve bunun ardından iki yıl arka arkaya oda üyelerinin de katıldığı İstanbul Güzellik Fuarına ücret ödemeden gitmiştir. Bir defada İzmir Fuarına ücretsiz gitme benim zorlamalarımla yapılmıştır. Odanın 2005 sonrası iki ve ya üç çalışması olmuştur. Biri İstanbul'a ücretli gezi, diğeri de bir şehre Show'a gidilmiştir. 2 defa da şirketlerin reklam amaçlı masaj ve makyaj bilgilendirme seminerleri verilmiştir.

Ola ki pazartesi günü tatil yapma kararı alınırsa, benim oyunbozan olmamam için 48 kişinin noter huzurunda taahhütte bulunması gerekiyor.44 kişi benim için yeterli değildir. Çünkü ben 2003 yılında 39 kişiyi ikna ettim. 39 kişi 2 kişiye uydu ben hiç kimseye uymadım. Şimdi ise 49 kişiden 44 kişinin anlamsız bir kâğıda (helvacı kâğıdına) imza atmıştır. Birçok kişi de noter huzurun da imza atmayı beklerken toplantıya katılım için alınan imzalar sonra noter den onaylatılmıştır. Alınan bu karar şaibelidir. Yani insanların imzası kargaşaya getirilerek yanlış yönlendirilmiş ve karar altına alınmıştır. Yani bu demektir ki her şey gibi bu işi de çocuk oyuncağına çevrilmiştir. Onun içindir ki sizler ahlaki karar almak boyunuzu aşar diyorum. Şimdi sorarım pazartesiyi kurgulayan arkadaşlara 2003 yılında 2 kişi kabul etmiyor diye salı gününü hayata geçirmediniz. Şimdi ise 5 kişi kabul etmiyor.  2 kişi mi daha azdı yoksa 5 kişi mi az? Sanırım burada birileri dama dedi. Hanları, hamamları, yatları, katları oldu diye pazartesi günü kapatırken ne kazanırsam kâr mantığıyla yanına 44 kişiyi de taşımak istemektedir. Ekonomik ihtiyaçları olan insanlar muhakkak dikkate almalıdır. Durup dururken böyle bir anlamsız günü önerenlerin iyi niyeti yoktur. Pazartesi tüm toplumumuzun işe başlama günüdür.

Kısacası tatil sorunu çok önemli bir sorundur. Muhakkak çözülmesi gerekiyordur. Ortak payda ve ortak çıkarlar doğrultusunda çözülmelidir.

Yeni iş yeri açan genç arkadaşların muhakkak oluru alınmalıdır.

Salı günü tatil için en uygun gündür. Bunun dışında hiçbir günün uygulanırlığı yoktur. Bu konuda en tecrübeli uygulayan kişi benim. Muhakkak bir tane nöbetçi acil ihtiyaçlara cevap vermelidir.(Sonraki günlerde kimi sorunların önü kesilmesi için arkadaşım, tanıdığım, müşterim ve kıramadım açtım denmesin diye bir nöbetçi şarttır) Bunun dışındaki hiçbir günün samimiyeti ve oluru yoktur. Tarihi kökü 1947 yılından bu yana Akhisar'ımızda var olan kadın berberleri bugüne kadar hiçbir sorununun aşamamış ve çözememiştir. Sebebi ise her sorunu çözmek konusunda ben ne kaybederim düşüncesidir. Bu anlattıklarım tüm meslektaşlarımızın en önemli sorunlarıdır. Çözümünde aktif rol almayı, ortak paydada, çıkarlarımızın koruması konusunda iyi niyetli olduğumu belirtirim.

Son söz; tümünüzden farklıyım çünkü erkek berberleri ustaları mesleğe ve meslektaşlara saygılıdırlar. Ben böyle bir kültür aldım. Sizin ustalarınız sizlere doğru bir kültür aktarmamıştır. Dedikodu yapmaktan başka doğru bir şey yapmıyorsunuz. Dilerim bu eleştirim sizleri birazcık hırpalar ve kampçılar. Gelecekteki elemanlarınıza iyi örnek olursunuz. Farklı olmak mutlu olmaktır.
Ben sizlerden farklıyım. Diğer farklı olan ustalarımızdan OSMAN POYRAZ'IN kökeninde erkek berberliği vardır, saygınlığı da ondandır. Oda sizlerden faklıdır.

Kendime ait bir dörtlüğü sizlere aktarmak istiyorum.
Parayı paylaşırsan, yoksul olmazsın,
Bilgiyi paylaşırsan, cahil olmazsın,
İktidarı paylaşırsan, diktatör olmazsın.
Sevgiyi paylaşırsan, mutlu olursun. VEDAT ÖZEL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder