10 Temmuz 2009 Cuma

14 Oda Başkanı 7500'e Yakın Üye İçin Ne Yaptı?


14 Oda Başkanı 7500'e Yakın Üye İçin Ne Yaptı?


Berberler odası 10.07.2009 tarihinde saat 17.30'a kadar aidatı getirenler 68 TL ödeyecektir. Getirmeyenler  % 100 zamlı ödeyecektir. Diğer odaların uygulaması nasıldır, bilinmiyor.

            Odalar ne işe yarar? Oda kaydı yapmak, esnaf kefalet kooperatifi, bankalardan kredi almak için belge vermek, meslek eğitim merkezine kayıt olacak öğrencilere evrak düzenlemek kısacası bürokratik olan işleri yapmak mı? Üyelerinin sosyal, toplumsal, ekonomik, mesleki eğitim gibi sorunlarına eğilmez mi? Oda başkanı ve yöneticilerin görevleri nelerdir? Kimi odalar aylık, kimi odalarda 2-3 aylık prosedür gereği toplantı yapması mıdır? Görevleri yalnızca gelir-giderleri karar defterine işlemek midir? Denetim kurulu başkanı ve üyelerinin görevleri nelerdir? Denetim kurulu başkanı ve üyeleri oda üyelerinin yanlışlarını ve yöneticilerin yanlışlarını denetlemek gibi bir görev mi üstlenir?

            Geçtiğimiz bir yıl içerisinde AKP hükümetinin küçük esnafı yok etme politikalarına hiçbir oda başkanı ve yöneticileri direnememiştir. Küçük esnafı ilgilendiren iki önemli karardan biri;2008 yılında çıkan Sosyal Güvenlik yasasıdır. Bu yasa toplumumuzda birçok örgütlü yapılar tarafından eleştirilmiştir. Oysa çıkan bu yasa en çok da esnaf ve sanatkârları ilgilendiriyordu. Esnaf ve sanatkârlarımız 14-15 yaşından itibaren toplumsal ekonomimize katkı sunmaktadır. Mesleki Eğitim Merkezinde SSK'lı diye bildiğimiz öğrenciler sigorta ve emeklilik hakkı için değil, iş yeri kazaları ve mesleki hastalıklar ile ilgiliymiş. Maalesef Akhisar'ımızda 14 oda başkanı ve yöneticileri bu konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmamış hatta bu konuya duyarsız kalmışlardır. Geçtiğimiz yıl bu yasadan dolayı çırak, kalfa ve usta kategorisinin içinde olan 1000 öğrenci mağdur olmuştur. Kadınlar 58, erkekler 60 yaş emeklilik hakkı kazanmamıştır. Oysa yaşları 14 ile 20 arası toplumsal ekonomimize katkı sunan yaşam alanlarımızın en önemli ayağı olan esnaf ve sanatkârlarımız mağdur olmuşlardır. Oysa 2008 yılında yasanın yürürlülüğe girmeden önceki döneminde Cumhurbaşkanımızın oğlu ekonomi bakanımız olan Ali Babacan'ın şirketinden çıkacak yasadan zarar görmemek için 28 gün sigortalı gösterilmiştir. Hakkı olan çırak, kalfa ve ustalarımız haklarını alamadıkları gibi hakkı olmayanlar sahtekârlık ve düzenbazlıkla hak sahibi olmuşlardır. Bunların en büyük sorumlusu odalar, birlikler, federasyon, konfederasyon başkanları ve yöneticileridir. Örgütlü yapılarımızın ortak karar alarak “Hak verilmez, alınır” şiarını önüne koymadığı müddetçe esnaf ve sanatkârlarımız neo-liberal ekonomik saldırı içerisinde ezilip yok olacaklardır.

 Küçük esnaf ve sanatkârı ilgilendiren karardan bir diğeri ise; 08.07.2009 Çarşamba günü Berberler Odasından bir mesaj geldi. “Konfederasyonumuzun 30.06.2009 tarihli yazısına istinaden 01.07.2009 tarihinden itibaren yıllık aidatlar 139;00TL olmuştur. Eski ücretten ödemeniz için odamıza 10.07.2009 tarihine kadar müracaat etmeniz önemle rica olunur. Bilgi için vs Berberler Odası Başkanı Zekeriya AÇIKGÖZ.” Hoppala bu da nerden çıktı dedim. 68 TL olan 1 yıllık oda aidat bedeli  %100 artarak 139;00 TL oluyor. Bu da ne diyerek odayı aradım. Sayın başkan bana şöyle söyledi. “Esnaf Odaları Birliğine genelge 03.07.2009 tarihinde gelmiş, bize de 06.07.2009 tarihinde bildirildi. Peki haklısınız. İki günlük bir süre var neden daha önce bildirilmedi. Odaya Konfederasyon tarafından böyle bildirildi. Biz bu kararı uygulamak zorundayız.” dedi. 09.07.2009 Perşembe günü odaya aidat ödemek için gittiğimde bu konuyla ilgili bilgi istedim. Bana bilgi verebilecek birisi yoktu. Duvarda asılı bir belge vardı. Ama belgede son ödeme günü olarak 10.07.2009 diye bir tarih yoktu. 01.07.2009'dan itibaren aidatlar 139 TL olmuştur diye bir yazı vardı. Şimdi sorarım yasayı çıkaranlara 21.03.2008'de çıkan resmi gazetede yayınlanan böyle bir uygulamayı 08.07.2009 tarihinde neden istiyorsunuz. Bir de 01.07.2009 Federasyon tarafından yürürlülüğe giren genelge tüm odalara bildirilmiştir.

68 TL olan aidat tarihi geçtikten sonra nasıl istenir? Şimdiye kadar aklınız nerdeydi?

01.07.2009 tarihinde yürürlülüğe giren bir yasa nasıl 08.07.2009 tarihinde oda başkanı tarafından iki güne kadar ödeyin diyerek nasıl tüm oda üyelerine mesaj gönderir?

09.07.2009 tarihinde ödemeye gittiğimde bana 

08.07.2009 tarihli makbuz kesildi. Soruduğumda ise başkan tarafından yanlışlık yapıldı denildi. O zaman yanlışlık yapıldıysa yaklaşık 5 kişi ödeme yaptı ve onların makbuzundaki tarih 

09.07.2009 tarihlidir. Bana neden 08.07.2009 tarihli makbuz kesildi?

68 TL olan oda aidatların birinci taksitini nisan ayında ödendi. İkinci taksiti Ekim ayının sonunda ödememiz gerekiyor. Peki, aidatının 2. taksitini ödemeyenler Ekim ayında ne kadar ödeyecek?

Tüm oda başkanları ve yöneticileri bugüne kadar bu konuyla ilgili basın açılaması neden yapmadı?

Bu karma karışık uygulamaya konulan yasa neye göre belirlenmiştir. 13.8 daralma yaşayan bir ülkede % 100 aidatların yükselmesi ve bunun yanında tombaladan çıkar gibi 8 gün geçtikten sonra iki gün içinde ödeyin deniliyor.

Tüm oda başkanı ve yöneticileri “Hak verilmez, alınır.” örgütlü toplum olmadığımız müddetçe sorunları aşamayız. Ülkemizde AKP'nin tekelci zihniyeti kapitallere bizleri peşkeş çektiriyorlar. Esnaf ve sanatkârların belini kıran zincir mağazaların yerellerde ve genelde yasa sınırlarının dışında hizmet verdiriyorlar. Bizleri yok etmek içinde sürekli hırpalayıcı ve yok edici yasa çıkarıyorlar.

Yine dikta ve temsili demokrasi tarzı bir dayatma ile yukarıdan aşağı gelen bu tür baskılara,  aşağıdan yukarıya örgütlenerek karşı durmalıyız. Bu böyle olmadığı sürece hep köle olacağız. Köle olmamak içinse “Hak verilmez, alınır” diyerek taleplerimizi almalıyız.
14 oda başkanımızın yerel seçim öncesi ortaklaşa aldıkları karar şöyleydi; “Yerel seçimlerde siyasiler tüm esnafları dikkate almalıdır.” Başlıklı basın açıklaması tüm esnaflar tarafından olumlu karşılandı. Sonrasında seçim atmosferine girildiğinde ortak hareket edilmedi. Birileri ortak basın açılamasının gücünü kullanarak bir yerlerden kariyer edinmeye çalıştı. Ortak hareket edilmediği için bir kaç kişi kişisel kariyer edindi. Yerel seçimlerde ortak basın açıklaması yaptınız. Şimdi 7500 üyeyi ilgilendiren aidat sorunları ile ilgili neden bir basın açıklaması yapmıyorsunuz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder