21 Ekim 2010 Perşembe

Akhisar'da Dedikodu Kumkumaları Görev Başında


Akhisar'da Dedikodu Kumkumaları Görev Başında                  

Tarıma dayalı olan şehrimiz altı ay çalışıp altı ay dinlenmekteler. Dedikodu yapmaya zaman bulan kimi çevreler toplumsal huzurumuzu bozuyor. Sanayileşmeyen şehrimiz boş zaman'ını kimin hakkında dedikodu üretelim kimleri huzursuz edelim diye resmen mesaiyi harcamaktalar. Sistemin bizlere dayattığı üretmeden tüketme anlayışını farkında olmadan uymaktayız. Sevgiyi saygıyı tükettiğimiz gibi kıskandığımız çekemediğimiz ve erişemediğimiz kişileri de dedikodu yaparak tüketmekteyiz. Alile huzuru emek ve mücadeleyle oluşuyor. Bu gibi çabayı ve mücadeleyi vermeyenler birilerinin mutluluğunu ve huzurunu bozmaya hakkı var mı? Çıkan dedikoduların doğruluğunu örmek için o kadar çaba sarf ediliyor ki doğru bir şeylerin hayat bulması için bu kadar caba sarf edilmez. Şehrimizde dönem, dönem yakışıksız ahlaksız yalana dayalı dedikodular yapılıyor. Üretilen dedikodular yayılmasını da sağlamak için bazı meslek guruplarını kullanıyorlar. 1 Erkek ve kadın berberleri 2 kahvehaneler 3 bar ve birahanelerdir. Yoğunluklu dedikodunun döndüğü yerler olan bu meslek grupları çok dikkat etmesi gerekiyor. Farkında olmadan toplumsal huzurun bozulmasına katkı sağlıyorlar. Bizlerin yaptığımız mesleğimiz gereği müşteriyle çok zaman geçirmekteyiz. Duyduğumuz her dedikodu doğruymuş gibi başkalarına anlatırsak doğru yapmayız hele, hele isimleri söylemek asla doğru değildir. Yıllar önce yakın dostum hakkında da bu tür dedikodu yapıldı. Yakışıksız yalan dedikodu dostum olan kişinin de çok mor elini bozmuştu dedikodulardan dolayı Akhisar böyle üretken birini maalesef kaybetti. Oysa hala onun ve arkadaşlarının ürettiği projeleriden kimi kurumlar faydalanmaktadır.

Mesleğim gereği bu tür dedikoduların ortağı olmamak için 1999 yılında işyerimi farklı bir tarzda hizmete sundum. Yakın dostlarım bana böyle bir işletmeni çok zor ayakta tutabilirsin dediler. “Neden?” diye sorduğumda Akhisar'ın dedikodusunda dolayı dediler. Evet, çok da haksızda değillerdi. Kolay olmadı biryandan siyasi yapımdan dolayı diğer yandan doğu kökenli kimliğimden dolayı ve diğer ise mesleki alanda iddialı çıkışımdan dolayı. Gün geçmedi yeni gün yüzü görmemiş dedikodulara maruz kalmayalım yaptığımın çok zor bir işti ama yılmadan usanmadan mücadele ettim. Aslında niyetim toplumsal yapımızı mesleki alanda farklılaştırmaktı. Bunu da eşim Neşe oğlum Yoldaş'la birlikte mücadele ederek başardık. Evet, işyerimde dedikodunun olmadığını söyleyemem ama en azından sıfır noktasına indirdik. Erkek Kadın işletmemin kendi içerisin de oto konturlunu sağladık erkek var su dikkat et kadın var sus dikkat et. Şeklinde başardık.1999 yılında görsellik yoktu sesler dahildi şimdi ise görsellikte dahil. Ve dedikodunun yapılmadığı ve en ahlaklı işyerlerinden bir tanelerinden olduğumuzu iddia ediyoruz. Berber Vedat farklı işyeri açmasındaki düşüncesi farklılıktan maddi kazanç elde etmek değildir. Mesleki misyon üstlenmek devrimci çıkışıyla toplumsal kazanç elde etmektir.

 
Son yaşanan dedikoduları yakınımdaki kahvehanenin önünden geçerken biri tarafından çağrıldım. “Duydun mu son bombayı?” Hayır dedim ne bombası? Birde baktım üç dört masa resmen koca, koca adamlar resmen herkesin birbirine duyurarak böyle, böyle olmuş diye kahkahalar atarak konuşuyorlardı. İlk tepkim arkadaşlar AYIPTIR yapmayın belden aşağı siyaset olmaz doğru değil bu yaptığınız dedim. Dedikoduya maruz kalanlardan birinin aktif siyaset yaptığı için siyasi kişiler tarafından yapılıyordu dedikodu. Ve bende siyaset yapıyor olmamdan dolayı konuya dahil ediliyordum. Ve kahkahalara karşı verdiğim tepkiyi tepkiyle karşılık buldum. Ne ya sana ne, ne koruyorsun onları yalan mı bende biliyorum doğru diye cevap verildi. Masalarda oturan kişileri tanıdığımdan şunu söylemek isterdim ama söyleyemedi. Şimdi sözüm bu yazı aracılığıyla onlara ve tüm Akhisar da yaşayan farkında olmadan dedikodu yapanlaradır. Suçu olmayan ailelerin huzurunu kaçırma hakkınız yok. Lütfen empati yapın sizlerinde eşiniz ve çocuğunuz var. Bu gün onlara yarın size ne ekerseniz onu biçersiniz. İnsan olarak da dini inancınıza göre de dedikodu yapmak ayıp ve günahtır. Aile huzuru kolay sağlanmıyor. Emek caba ve mücadeleyle sağlanıyor. Dedikodu yapanlar zihinsel ve bedensel tembeller lütfen dönün kendinize aile düzeniniz ve mutluluğunuz için emek ve çaba harcayın. İnsanları siyaseten eleştirme hakkınız var. İnsanları yaptığı meslek ahlakına uymadığı için eleştirme hakkınız var. İnsanları bulunduğu kurumda yöneticiliğini doğru yapmadığı için eleştirme hakkınız var. Ama gün yüzü görmemiş dedikodularla yıpratma ve toplumsal huzurumuzu bozmaya hakkınız yok. Diyelim ki duyduğunuz dedikodular doğru sizi ne ilgilendiriyor size ne kumkumalar… YETER!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder