10 Şubat 2012 Cuma

17 Şubat da Fatsalı Terzi Fikri Akhisar da.


17 Şubat da Fatsalı Terzi Fikri Akhisar da.

TİYATRO ETKİNLİĞİ Terzi Fikri kimdir.

Fikri Sönmez (d. Ordu, 1938 - ö. 4 Mayıs 1985), Ordu'nun Fatsa ilçesinin belediye başkanlarından. Fatsa'da sosyalist bir yönetim kurduğu gerekçesiyle askeri operasyon ile görevinden alınmıştır.
Nam-ı diğer Terzi Fikri, 1938 yılında Ordu'nun Kabakbağ köyünde doğar. Ailesinin ihtiyacı üzerine ilkokuldan sonra bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başlar.
Fikri Sönmez 60'lı yılların ortalarında TİP'e üye olur ve aktif olarak görev alır. Dev-Genç saflarında 6.Filo'ya karşı düzenlenen gösterilere katılır. 1970 ortalarında sol içinde ortaya çıkan yeni saflaşmalarda Mahir Çayan'ın görüşlerine katılarak THKP-C saflarında yer alır. 1971-1972 yıllarında Mahir Çayan ve arkadaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçışlarından sonra,Karadeniz Bölgesi'ne geçmelerinde ve bu bölgedeki ilişkilerinde ve eylemlerinde yardımcı olduğu gerekçesiyle THKP-C Davası'nın diğer sanıkları ile beraber 2 yıl kadar tutuklu olarak yargılanır ancak 1974 affıyla tahliye olur. Giresun, Ordu, Samsun bölgelerinde aktif faaliyet yürütür ve devrimci yolcudur. Terzi Fikri’nin 47 yılık yaşam öyküsü budur.
Belediye başkanlığını öncesi ve sonrası dönemini özetlersek, geçtiğimiz günler beraat beklerken davası düşürülen devrimci yol saflarında yer alan, devrimcilerin düşüncelerini hayata geçirdiği örnek bir yerel yönetimdir. O günden bu güne kadar ne Fatsa anlayışı çözülebilmiştir; nede dönemin devrimci yolcuları. Evet, bir sevdadır devrimci yolculuk. Mücadele, dönemin şartlarına göre uyarlanır tekrar ihtiyaç duyulur çıkar ortaya. Çünkü eşine ülkemizde rastlanmamıştır; bir tek ispanyanın Marinaleda kasabasında rastlanmıştır. Aynı dönemde yerel yönetim kazanmış ve Avrupa’nın ortasında 33 yıldır kapitalizme hala meydan okumaktadır. Bu haberi merak edenler için link haber başlığı “ispanya’nın Terzi Fikri’si Türkiye’de”
14 Ekim 1979 yılında Fikri Sönmez solun ortak adayı olarak seçime girmiş oyların yüzde 60'nı alarak seçimi kazanmıştır. Fatsa, yalnızca 8 ay görev yapılan 11 mahalle komitesiyle ve Terzi Fikri SÖNMEZ başkanlığında yönetilmiş bir şehirdir. Akılda kalan önemli işlerden bir kaçını hatırlatmak isterim.
Belediye meclis toplantılarını hoparlörlerden duyurmuştur.
Her mahallede halk meclisleriyle kararlar alarak, belediyede de uygulamaya koymuştur.
İlk yaptığı iş şehri çamurdan kurtarmak… Belediye çalışanlarına sorar Fatsa’nın asfaltlama işleri ne zaman biter verilen yanıt 5 yıldır.   Maddi imkânsızlıkları aşarak, halkla birlikte çamura son kampanyası başlatır ve bir haftada tüm Fatsa’yı çamurdan kurtarır.

1980 Fatsa'da darbe provası yaptılar
Dönemin başbakanı Demirel Çorum da Alevi Sünni çatışmasından dolayı insanlar katledilirken. Bir gazetecinin Çorum’daki olaylarla ilgili sorusuna verdiği yanıt “Çorumu bırakın Fatsa’ya” bakın diye işaret etmiş, hedef göstermiştir. Oysa Fatsa da halk tüm sorunlarını konuşarak çözüyor ve adliyedeki dosya sayısı 38’e düşmüştür.
Demirel’in açıklamasına karşılık kendi partisinin AP (Adalet Partisi) ilçe başkanı ve CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) MSP (Milli Selamet Partisi) başkanları ortak bir açıklamada bulunur. Açıklama basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını Fatsa’nın huzur içinde olduğunu bir basın açıklamasıyla duyururlar.
Bu pratik çalışma Karadeniz bölgesinin birçok yerinde komite anlayışı yayılarak halkı mutlu, egemenleri de tehdit eder duruma gelmiştir. Yaşanmış önemli bir çalışmadan örnek, Karadeniz bölgesin de yine halk meclisinin-komitesinin aldığı karar doğrultusunda CAMİ yapılmıştır. Yani halkın aldığı kararın dışında karar alınamaz anlayışı hâkimdir. Aslında yıllardır söylediğimiz, ARZULADIĞIMIZ, DOĞRUDAN KATILIMCI DEMOKRASİ ANLAYIŞI SOMUT OLARAK FATSA DA YAŞANMIŞTIR. Ve sonrasında gelişmeler ülkeyi 12 Eylül faşist darbesine götürmüş bir milyon altı yüz bin insanın fişlenmesine, iki yüz elli bin kişinin ceza almasına, onlarca insanında asılmasına sebep olmuştur. Şimdi iş olsun diye yargılanan Kanan Evren o dönem söylediği bir sözü hatırlatmak isterim. Bizler gelmeseydik Fatsa’dakiler gelecekti demiştir. O zaman Fatsa anlayışı gelmedi ne geldi neler yaşandı bu ülkede. Söylediğimiz anlattığımız anlayış işte bu halkın iktidarıdır. Muhalif olduğumuz anlayış da yaşatılanlardır.  
17 Şubat Akşamı Bülent Çiğeroğlu Kültür Salonu saat 19 30 da yaşanmış bir pratiği sahnede görmek için bekliyoruz. Tüm devrimci demokrat olan 1968–1978 kuşağına çok önemli bir görev düşüyor.1988–1998–2008 kuşaklar olan eşimiz çocuğumuz yeğenimizi komşumuzu tiyatro izlemeye getirin işte masal diye duyduğunuz dünyamız buydu demek için.  
Aşağıdaki fotoğraflar Fatsa da yaşanmış görüntüler. Diğer görüntüler de Samandağ belediyesinde Fatsa anlayışını günümüze uyarlanarak yeşertmeye çalışılan görüntülerdir. Ve ispanyanın Marinaleda’nın Belediye Başkanı Juan Manuel Sanchez Gordillo’un Türkiye ziyaretinden bir görüntü.
























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder