18 Mart 2012 Pazar

Çekin Elinizi 8 Mart Kadınlar Günü Kutlama Değil, Anmadır!



Çekin Elinizi 8 Mart Kadınlar Günü Kutlama Değil, Anmadır!


Her yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Mutlaka Anılmalıdır.
Ülkemizde, ilçemizde de her yıl anma etkinliklerinin yerine KUTLAMA adı altında yapılmaya başlandı. Özellikle sağ düzen ve sistem partileri-sivil toplum kuruluşları da hiç kaçırmaz oldu. Bu günü içini boşaltarak tarihini ön plana çıkarmayarak kutluyorlar. Başta AKP olmak üzere ve diğer düzen partileri çekin elinizi! Her şeyde olduğu gibi bununda doğru anılması gerekir diyenler ilçemizde 8 Mart’ın anlamını yitirmeden anma yapacaklardır. İlçemizde de bu yıl sınıf partileri ve demokratik kitle örgütleri farklı bir etkinlik-anma yapacak. 10 Mart Cumartesi günü saat 14.00’de yeni belediye önünden eski belediye önüne kadar yürüyüş yaparak farklılığı fark ettirecekler. Günümüzün en acil ihtiyacı olan Eşitlik-Özgürlük talebini daha gür bir sesle haykıracaklar. Aynı 8 Mart 1857 yılında ABD’nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisinin başlattığı eşit işe eşit ücret ve daha iyi çalışma koşullarını talepleriyle anılacak. Ne olmuştu 1857’de grev yapan işçilere polisin müdahale etmiş işçileri fabrikaya kapatma sonucu çıkan yangında 129 tekstil işçisi kadın can vermiştir.
Sonraki aşamalarına girmeyeceğim çünkü günümüze gelene kadar hep içi boşaltıldı. Özden hareketle 8 Mart kadınlar günümüzü tekrar ele almak gerekir. Tüm kadınlar EMEKÇİDİR! En başta doğurgan olması sebebiyle 9 ay 10 gün taşıdığı yavrusunu acıyla dünyaya getiren sonra da ayakları üzerinde durmasını sağlayana kadar doyuran ve tüm ihtiyaçlarını karşılayandır. Kadın anadır, sevgilidir, yardır, güzeldir, pozitif olmalıdır; onun için üzülmemelidir. Ülkemiz de kadına verilen değer bireylerin olduğu kadar devletin de sorumluluğundadır. 24 saat 365 gün hiç durmadan çalışan kadındır. En başta mutlu ve huzurlu olası gereken de kadınlarımızdır. Ekonomik özgülüğü yoktur, işi yoksa sosyal güvencesi devlet tarafından karşılanmalıdır. Çalışan kadınların ise mutlaka bebeğine bakacak işyerin ne yasal zorunluluklar getirerek kreş ihtiyaçları karşılanmalıdır. Yaşlı annelerimiz ve ninelerimiz bebek bakma sorumluğu yoktur, yaşamın son günlerinde daha huzurlu rahat yaşamalılar. Buda devletin kadına verdiği değerle ölçülür.
Yazının sözü: 13.46 08 Mart 2010 tarihinde BİRGÜN gazetesinin forum sayfasında EYLEM BAŞAK ŞENTÜRK’ÜN yazısından bir bölüm aktarıyorum sizlere.
“Kadını, kadın yapan özgürlükçü kişiliğidir aslında. Baştan aşağı özgürlüğü temsil ederler. Her kadının içinde, yüreğinde “ Ben özgürüm! ” diye bağıran bir ses vardır. Kimisi bu sesi dışarıya yansıtır; kimisi içerisinde bastırır. Ama nasıl bir özgürlük bu bahsettiğimiz? Baştan savma bir özgürlük değil elbette. Hayat için özgürlük. Tatlı bir hayat için...”


 Ve kadınlar bizim kadınlarımız
korkunç ve mübarek elleri
ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle
anamız, avradımız, yârimiz
ve sanki hiç yaşanmamış gibi ölen
ve soframızdaki yeri
öküzümüzden sonra gelen
ve dağlara kaçırıp uğrunda hapis yattığımız
ve ekinde, tütünde, odunda ve pazardaki
ve kara sabana koşulan ve ağıllarda
ışıltısında yere saplı bıçakların
oynak, ağır kalçaları ve zilleriyle bizim olan
kadınlar,
bizim kadınlarımız
şimdi ayın altında
kağnıların ve hartuçların peşinde
harman yerine kehriban başlı sap çeker gibi
aynı yürek ferahlığı,
aynı yorgun alışkanlık içindeydiler.
Ve onbeşlik şaraplenin çeliğinde
ince boyunlu çocuklar uyuyordu.
Ve ayın altında kağnılar
yürüyordu Akşehir üzerinden Afyon`a doğru.
Nazım Hikmet Ran 

2 yorum:

  1. yazımı okumuş ve alıntı yapmışsınız, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylem cim rica ederim kısada olsa çok güzeldi yazınız teşekkürler. Paylaştım sonra kadına ilişkin bir yazım daha çıktı bilginiz yoksa link veriyorum okursanız sevinirim. Sayfanın ikinci yazısı Kadın Erkek Eşit Midir? Hayır! Tam Aksine Kadın Erkekten Üstündür. !!http://ensoldanbakis.blogspot.com/search?updated-max=2012-04-16T09:58:00%2B03:00&max-results=10 

      Sil