19 Mart 2012 Pazartesi

Esnaf Kefalet Adayları: “Aslan Yattığı Yerden Beli Olur.”


Esnaf Kefalet Adayları: “Aslan Yattığı Yerden Beli Olur.”

Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Seçimi yoğun bir çalışma içersin de geçiyor. Neden acaba? Küçük esnafa ne faydası var da bütün oda başkanları ve yönetimleri gece gündüz çalışıyorlar?
1- iktidar hırsı
2- Rant
3- ESKKK başka yerlere tırmanmak için basamak olarak kullanılan yer mi?
Üçüncü sorudan yola çıkarak soruyorum. İyi de gecesini gündüzüne katanlar hiç dönüp de arkalarına bakmışlar mı? Yaslandıkları, yattıkları yerler ne âlemde? Hani bir söz vardır; ASLAN YATTIĞI YERDEN BELLİ OLUR. Belli belli ne olduğunuz. Üyelerinizin yüzde sekseni kötü durumda yüzde yirmisi de bocalama içinde. Neden mi? Hani hiç üyeleriniz için çalışma yapmadığınız zincir mağazaların-marketlerin gazabı içersindeler ondan. Sizler ne peşindesiniz?  ESKKK baş-yönetici olma peşindesiniz. Peki, hala küçük esnafa ne faydası var ESKKK’NIN? Hiç… Faizle para satılacak evler dükkânlar ipotek edilecek bir veya iki arkadaş kefil bulunacak sonrasında üyenizi koruyacak çalışma yapmadığınız için ödenmeyen paralardan dolayı mülksüzleştirilecek kefillerin dostlukları, arkadaşlıkları bozulacak. Kimdir bunun sebebi? Maalesef sizlersiniz. Bu ne hırs bu ne mücadele… Dönün kendinize aynada bir bakın bakalım, doğru olmayan sözlerle işgâl ettiğiniz yere ne faydanız var? Üzerine bastığınız odalarınızdan destek istiyorsunuz. 
1- İktidar hırsı
         
Bakınız Sayın Akhisar’ımızın küçük esnaf başkanları-yöneticileri. İktidar (koltuk) paylaşılmasa, kendiniz de tekelleşirse, buda sizi en yakınınızla dostluğunuzu bozar. Sürekli şüphe duyarsınız acaba ne zaman kazık yiyeceğim diye. Bunu takip etmekten iktidarınızın size verdiği psikolojik baskı tramvaya dönüşür, aile düzeniniz bozulur, üyelerinizin işlerini bozduğunuz gibi, kendi işlerinizi de bozarsınız. Oysa kişisel egonuzu yenerseniz, iktidarı yönetiminizle paylaşır doğrudan demokrasi yöntemini üye bazına indirir, sıkıntıları paylaşırsanız; sorunları aşar hem kendiniz hem de üyeleriniz soluk alır sorunlar çözülür. Böyle devem eder ısrarcı olursanız üyelerinize zarar verir üzersiniz kendiniz de diktatör olursunuz. Bunun sonuçlarını hepiniz yaşadınız kazık attığınız-yediğiniz için yıllardır dostluklarınız alile ilişkileriniz bozuldu. YETMEZ Mİ? Bakınız, baş olmak çile olmamalı kolaylaştırıcı olmalı, mutlu etmeli sizleri hizmet verdiğiniz kişileri. Hırs yaparsanız mezarda bile rahat edemeseniz huzursuz olursunuz.
2- Rant

Rant da hırsla bağlantılı… Üç kuruş para peşinde koşarken çok kuruş kaybettiğinizi unutmayın; işinizi ve üyelerinizin işlerini takip etmediğiniz için dolaylı yoldan herkesin battığını bilin. Ayda şu an ki rakama göre altı, altı buçuk bin TL burut beş, beş buçuk bin TL net maaş almak için veya iktidar için on kişi çabalayarak hem zaman kaybı yaşıyorsunuz, ham de ekonomik sorunları çözemiyorsunuz. Kooperatif tamamı itibarıyle herkesin eşit katkı sunduğu eşit olarak da kazanç sağladığı yer olmalıdır. Sizlere eşit katkı sunanların haklarını haftada bir SALI günü bir-iki saat zaman ayırarak önünüze hazırlanan dosyalara imza atarak halk ettiğinize emin misiniz? Peki, hala bir ay sekiz saat çalışan personelinize haksızlık yapmış olmuyor musunuz? Tümünün aldığı maaşların bürütü sizlerinki gibi ancak net aldıkları sizlerin altında dört buçuk bin TL. Yılda dört ikramiye verdiğiniz çalışanlara neden duayen ustanın her zaman dile getirdiği ikramiyeleri maaşlara yansıtmıyorsunuz? Hem tazminatları hem de sigortaları yüksek ödenir emekliliklerinde yüksek maaş-tazminat alırlar. Emeğini en çok verenlerin aldığı parayla sizlerin aldığı para arasında uçurum var. Bu kooperatifin eşitlik ilkesine aykırı değil mi? 
3- ESKKK Başka Yerlere Tırmanmak İçin Basamak olarak Kullanılan Yer mi?

Başka yerlere tırmanmak için araç olarak kullandığınız oda-ESKKK kurumlarına ne yaptınız da başka yerlere sulanıyorsunuz; diye sormazlar mı adama? Kimileri odanın işlerini daha iyi yürüteyim diye üst kurumlarda veya yerel yönetimlerde görev aldılar ne yaptılar. Geçmişi kurcalarsak birçok olumsuz işin altından oda başkanları ve yöneticileri çıkar. Bir: 2009 yılında 68 TL 7 TL oda aidatının-evrakını iki katına çıkması çıkar. İki:Esnafların hafta tatili-işletme ruhsat işlerinin fiyatlarının arttırılması çıkar. Üç: Halkımızın içtiği suyun-toplanan çöpün yüksek düzeyde artırılması çıkar. Dört: Kasap halinin-karocular vs esnafının mağduriyeti çıkar. Beş: KOSGEB kredisi adı altında sertifika kursları ve sonrasında hibe kredisiyle üyelerinin sermayesinin çok üzerinde rakip-haksız rekabet yaratanlar çıkar. Altı: Son yapılan çılgın alış veriş festivalinde üç gün birinci çinko, ikici çinko ve tombala yapanlarla 2000 esnafın cirosu olacak ekonomiyi tekelcilere aktarılması ve birlikte komite çalışmasın da yer alanlar çıkar. Yedi: Büyük alış veriş merkezi için belediye mecliste çıkan plan değişikliği yasasına oy verenler çıkar. Sekiz:Yerel yönetimin esnafa yaptıklarına karşılık aferin ödülleri vermek, değirmenine su taşımak için ahi haftasında ahi evrenin ilkelerini tüm halkımıza giydirenler, sanki o ilkelerin birine sahiplermiş gibi pazarlayanlar çıkar. Dokuz: Bunlar bırakın esnaflarımızın haklarını devlete kurumlara karşı savunmayı tam aksine bunların bizzat örgütleyicisi oldular. On: Ne zaman üç aday kendi oda üyeleri için bölgesel toplantılar yapmış, ne zaman şoför, marangoz ve kahveci esnafını haksız rekabet yapmamaları için demokratik ortamlar oluşturmuştur. Çabalarını FAİZLE para satma yerine, ikişer üçer bölgelerdeki üyelerini bir araya getirmek için uğraşısında bulunsalar görevlerini yapmış olacaklar çabaları boşuna gitmemiş olacak. Örnek olsun diye günde on müşterinin beş çay içtiğini hesaplarsak elli çay yapar. Üç meslektaş rekabet etme birbirlerini bitirme yerine anlaştırılırsa oda yöneticileri tarafından 5 kuruş elliyle çarpıldığında 2,5 kuruş yapar aya çarpıldığında 75 TL yapar cebinden çıkanı da hesaplarsak dâhil olan parayla 150 TL yapar üç meslektaşla hesaplandığında 450 TL yapar. Böyle bir çalışmayı yaptığınızda faizle para satmamış olacaksınız dostluklarda bozulmam olur.     
   Sonuç, olarak nedenleri belli sonuçlar yaşıyoruz. Çözüm için tüm küçük esnaf ve sanatkârların oda başkanları ve yönetimleri, vahşi kapitalizmin saldırıları artıyor, sakın ola onların arasına girelim diye caba içinde olmayın yaptığınız iş belli zamana emeğe dayalı, raftan al sata benzemez. Bu yüzden içe dönelim şehrimizdeki tüm küçük esnaf ve sanatkârları gelişen yok etme politikalarına karşı ÖRGÜTLENELİM.                                         
Bir yerde herkes birbirine benziyorsa; orada kimse yok demektir. MICHEL FOUCAULT 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder