4 Nisan 2009 Cumartesi

1 Mayıs'ın Dünya da ve Türkiye de Gelişim Süreci.


1 Mayıs'ın Dünya da ve Türkiye de Gelişim Süreci.



İşçi Sınıfı Gücünü 1 Mayıs'ta Fark etti 

ABD'li işçiler 1886 1 Mayısı'nda 8 saatlik işgünü talebiyle iş bıraktılar. Yüz binleri içine alan bu hareket Avrupa'da karşılık bularak, 1 Mayıs'ı emekçilerin uluslar arası günü haline getirdi. 

ABD'de 1873 yılında başlayan durgunluk işçileri ücretlerin düşürülmesi çalışma saatlerinin uzatılması ve örgütlenmenin yasaklanması gibi saldırılarla karşı karşıya bıraktı. 18 saate kadar uzaya bilen çalışma saatleri karşısında gizli birlikler ve sendikalar etrafında örgütlenen işçiler mücadeleye başladı. 

Hem kalifiye hem kalifiye olmayan işçileri örgütleyen, siyah işçileri örgütleyen, siyah işçileri saflarına katan ve çok sayıda militan kadın örgütçüye sahip olan Emek Şövalyeleri adlı etkili işçi örgütü 1878 de işgününün 8 saat ile sınırlandırılması talebini dile getirdi.8 saatlik iş günü talebi diğer örgütler tarafından da sahiplenerek yaygınlaştı. 1886 yılı Nisan'ında 8 saatlik iş günü mücadelesi iyice yoğunlaştı.1 Mayıs 1886 günü ise işçiler fiilen 8 saat çalışacak ve karara uymayan fabrikalar fiilen engellenecekti. Bu mücadele, işçi sınıfı içerisindeki farklı politik eğilimleri de bir araya getiren ortaklaşma görevi de görmüştü.1Mayıs ta ABD nin pek çok kentinde on binlerce işçinin katılımıyla eylemler ve grevler örgütlendi. Hareketin merkezi konumunda bulunan Chicago da ise yüz binlerce işçi harekete dâhil olmuştu. Chicago deki gösteriyi sabote etme planlarını hayata geçiren polis ise, işe önce işçileri taciz etmekte başladı. 5 6 bin kişilik bir işçi topluluğunun üzerine ateş açan polisler, iki işçiyi öldürdüler. Mayısın ilerlen günlerinde polis saldırganlığının yol açtığı çatışmalar devam etti.7 polis ile 9 işçi daha polis kurşunlarına hedef olarak hayatını kaybetti. Üzerlerine polisler öldürme suçu atılan işçi liderleri idam edildi. İşçilerin cenazesine yarım milyon kişi katıldı. II. ENTERNASYONAL 1889 da ABD li işçilerin ayaklanmasının başladığı 1mayıs gününü uluslararası eylem günü olarak ilan etti.  

Türkiye'nin 1 Mayıs Tarihi 

             Osmanlı döneminde başlayan 1 Mayıs kutlamaları Cumhuriyet döneminde uzun süre yasaklı kaldı. İlk kitlesel 1 Mayıs ise 76 da taksimdeydi.

             Türkiye de ilk 1 Mayıs 1900 lerin başlarında kutlandı. Cumhuriyet in ilanından sonra ise işçilerin 1 Mayıs ı kutlamalarında zorluklar çıkarıldı. 1925 yılında çıkarılan Takrir –i Sükûn kanunuyla birlikte işçi sınıfının tüm örgütlenme haklarıyla birlikte 1 Mayıs da rafa kaldırıldı. 1935'te 1mayıs devlet tarafından BAHAR BAYRAMI ve tatil ilan edildi. 60'lı yıllardaki devrimci yükseliş döneminde 1 Mayıs mücadelenin ana gündemi değildi. Yarım asır süren sessizlik DİSK tarafından 1976 yılında Taksim Meydanında örgütlenen ve on binlerce emekçinin katıldığı mitingle bozuldu. Bu tarihten itibaren 1 Mayıs Meydanı olarak anılamaya başlanan Taksimde 77ve 78 yıllarında da yüz binlerce emekçinin katılımıyla kutlamalar yapıldı. 79 da ise İstanbul'da ilan edilen sıkıyönetim nedeniyle kutlamalar İzmir'e taşındı. 12 Eylül darbecileri 1 Mayıs'ı takvimlerden silmeye çalıştı ancak emekçiler 87'de yaptıkları salon kutlamalarının ardından 88'de sokağa çıktı. 89 yılında ise Taksim zorlandı. İşçi sınıfının en militan unsurlarının direngenliğiyle 1 Mayıs,1992 yılında yasallaştı. 93,94 ve 95 yıllarında Türkiye nin farklı illerinde çeşitli meydanlarda yapılan mitinglerin ardından 1996 yılında Kadıköy 'de 150 bin kişinin katılımıyla 12 Eylül'den sonra yapılan en kitlesel miting gerçekleştirildi. 2000'li yılların başlarında ise İstanbul'daki mitingler İstanbullulardan yalıtık olan Çağlayan Meydanı'na sıkıştırıldı. 2004'te Saraçhane, 2005-2006'da Kadıköy'de kutlanan 1 Mayıs'ların ardından ise Taksim direnişleri yeniden başladı.

             2008 yılın da orantısız güç kullanarak işçi ve demokratik kitle örgütleri DİSK, KESK ve sol sosyalist partiler tarafından direnerek, 2009'da da maalesef ayaklar BAŞ oldu. Bu yıl, “hak verilmez alınır” sloganıyla mücadele edilerek yasal bayram olarak kabul ettirildi. Taksim alanını da mücadele ederek kazanmalıyız.

Evet TAKSİM'DE de ayaklar maalesef BAŞ oldu. Sembolik mücadale ALANIMIZI da kazandık.

Yaşasın ÖRGÜTLÜ mücadalemiz.   

             Üreten biziz yönetende biz olacağız. SÖZ YETKİ KARAR İKTİDAR HALKA! 1977,1989 ve 1996 yıllarında yapılanları unutmadık.

1 Mayıs 1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı
Devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı
Günlerin bugün getirdiği baskı zulüm ve kandır.
Ancak bu böyle gitmez sömürü devam etmez.
Yepyeni bir hayat gelir bizde ve her yerde.

1 Mayıs 1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı
Devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı

Yepyeni bir güneş doğar dağların doruklarından
Mutlu bir hayat filizlenir kavganın ufuklarından
Yurdumun mutlu günleri mutlak gelen gündedir…

1 Mayıs 1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı
Devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı

Ulusların gürleyen sesi yeri göğü sarsıyor.
Halkların nasırlı yumruğu balyoz gibi patlıyor.
Devrimin şanlı dalgası dünyamızı kapsıyor.

Gün gelir gün gelir zorbalar kalmaz gider
Devrimin şanlı yolunda bir kâğıt gibi erir gider...

Yaşasın 1 Mayıs İşçinin Emekçinin BAYRAMI!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder