22 Şubat 2009 Pazar

Terzi Esnafının Belediye Başkanlık Dönemi 1


Terzi Esnafının Belediye Başkanlık Dönemi 1

            30 yıldır Fatsa ve terzi Fikri hiç dillerden düşmez. Çünkü terzi Fikri hep halkın sorunlarına çare aramış bunun için fındıkta sömürüye son mitingine öncülük etmiş. Bunun için spor kulübüne başkanlık yapmış. 65-70 dönemlerinde TİP (Türkiye İşçi Partisi) İlçe Başkanlığı yapmış 12 Mart sürecinde THKP-C davasında yargılanmış kısacası mücadele içinde çelikleşmiş cesaretiyle, dürüstlüğüyle bilgisiyle halkın güvenini kazanmış bir devrimci önderdir. Fikri SÖNMEZ.

            Fatsa da halkın büyük bölümünü tefeciler yüksek faizle borçlandığı bir dönemde (78-79 yıllarında)borçtan bunalan halkın sorununa Terzi FİKRİ'NİN de içinde yer aldığı Devrimci-yol hareketinin saflarındaki yerel önderler tefecilerle borçluları yüzleştirip borcu makul sayılacak bir faiz ekleyerek borçlunun ödemesini önerirler. Tefecilerin elinden senetleri alıp, yırtarlar. Tefeci normal olarak verdiği parasını günün koşullarına göre hesaplanan fiyattan geri alır, borçlu da ağır bir yükün altında ezilmeden kurtulur. Böyle bir dönemde 79 yıllarında boşalan Belediye Başkanlığı için ara seçim yapılır. Mücadelesini o dönem Devrimci yol saflarında yürüten Fikri SÖNMEZ Bağımsız Belediye Başkanlığına aday olur. Yapılan seçimde oyların yüzde 65 ini alarak seçimin galibi olur. Seçimlerde Fatsa halka şunu yapacağım bunu yapacağım diye bir vaat de bulunmamıştır. Sadece birlikte yöneteceğiz söylemini dillendirmiştir.

            İşe Mahalle Meclislerini kurmakla başlamıştır. 11 tane Mahalle Meclisi kurulur.  Mahalle meclislerinde sadece devrimciler yer almaz. Düzen partilerine oy veren hatta o partilerde aktif olan kişilerde seçilir. Artık Fatsa'nın yönetimi sadece Belediye Başkanının ve Belediye Meclisinin değil mahallerdeki halkın doğrudan katılımı ile oluşan Mahalle Komiteleri'nin de sorumluluğundadır. Belediye Meclisinin toplantılarında Mahalle Komitelerinin kararları Belediye Meclisinin de onayından geçirilerek halk meclislerinin meşru kararları yasal statüye kavuşturulur.  Üstelik Belediye Meclisi toplantıları şehrin hoparlörlerinden halka naklen duyurulur.

            Fatsa'nın yoları çamur içinde, belediyenin kasası tam takır. Çamura son kampanyası düzenlenir. Elde araç gereç yok. Çevre ilçelerin hurdaya atılmış makineleri alınıp, gönüllü mühendisler ve teknik elemanlar ile işler hale getirilir. Halkta bu kampanyaya elindeki kazma kürek ile katılır. Kadınlarda bu kampanyaya katılan erkeklere yemek çay ikram ederek işlerinin kolaylaşmasını ve moral olmasını sağlarlar. Kampanyanın beşinci günü ilçede çamurlu sokak kalmaz. 12 Eylül yönetimi asfaltlanmış ilçe sokaklarını göstererek işte Komünistler propaganda yapmak için Fatsa'yı bu hale getirdiler der.

            Eğer bugün Fatsa örnek alınarak Antalya da İzmir de Malatya da Sivas Divriği de Erzincan da Hopa da Dikili de Türkiye'nin birçok yerinde doğrudan demokrasi halkın kendi kendini yönetmesi hedef alınıyorsa bu anlayışın Fatsa da başarıya ulaşmasındandır. Terzi Fikri'nin gerçekleşen başarısı yöneten-yönetilen ayrımının kalkması yönündeki sürecin başlangıcıdır.

            Mahalle Komiteleri sadece belediyenin yol, su gibi sorunlarını çözmek için kararlar almakla yetinmezler. Fatsa da Adaletli ve eşitlikçi bir yönetim anlayışını uygularlar. Bu konuya da gelecek yazıda değineceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder