14 Ocak 2011 Cuma

Şehrimizin 2010 Gelir-Gider Hesapları Komisyona Havale Edildi. Nasıl?


Şehrimizin 2010 Gelir-Gider Hesapları Komisyona Havale Edildi. Nasıl?


Yerel siyasetin halk için çok önemli olduğunu bilmeliyiz. Sosyoekonomik yapımızın yönetildiği ilçemizin kaynaklarının nasıl harcandığınıda öğrenmek hakkımız. Merkezi hükümetler yıllık bütçeden her ile pay ayırır. İl valisinin ve il genel meclis üyelerinin inisiyatifi doğrultusunda ayrılan kaynak bütün ilçelere pay edilir. İl genel meclis üyeleri de hem yerel hem de genel iktidarın yapısında yani tümü AKP'Lİ. Şehrimizin yüz bin'i aşan nüfusu vardır. Kamu kaynaklarıyca gerekse tarım gelirleriyle elde edilen iyi bir ekonomiye sahiptir. Bu gelirlerin şehrimizde yaşayan insanlara eşit paylaştırılması için de her beş yılda bir yapılan seçimde, dürüst sandığımız kişilerin söylemlerine inanarak ve demokrasinin gereği olarak oy veririz. Bir sonraki seçime kadar unuturuz verilen vaatleri. Farklı siyasi yapılardan belediye başkan ve belediye meclis üyesi seçilmek için halkın karşısına çıkar birçok vaatte bulunurlar. SİSTEM ve DÜZEN ilişkisi içersinde olan adaylarımız seçilir ve sonrasında sistem gereği çıkar, ilişkilerine girerler. Bu yüzden halk için  değil kendileri için gerekenler yapılıyor.

Geçtiğimiz yerel seçimlerde ortaya dökülen gelir-giderbütçesine ilişkin rakamlar beni şaşırtmıştı. Amatör olarak başladığım yerel köşe yazarlığı bana bir sorumluluk yükledi ve bu sorumlulukla hareket ederek bu köşede, dönen dolapları kamuoyuyla paylaşmaya çalışıyorum. Ne oluyor bu kentte? Esnafın, çiftçinin, işçinin, işsizin, emeklinin, öğrencinin, kadınların, kısacası tüm toplumumuzun kaynakları nereye gidiyor? 2008–2009 yerel Seçimlerinde belgelenen harcamaların nereye gittiğini öğrenmek için bilgi toplamaya başlarken, ufak ufak araştırma ve takip hiç te iyi şeylerin döndüğünü göstermedi bana. Mesela 2009 yılında tanıtım ve konuk ağırlama adı altında 500 bin TL'ye yakın paranın harcandığını görmekteyiz. İsrafın bu kadarı! “Ee insaf be! Yağma HIZLI'NIN böreği, yiyin beyler tıkanıncaya kadar yiyin.” Kentin çağdaş görünümü için istimlâk bedeline ayrılan paranın kaç para olduğunu bilmek ister misiniz? O da 500 bin TL. Be insaf, kendini her tarafta fotoğraflayarak göstermek için ve yandaşlarına yedirmek için harcadığın parayla eşdeğer. Bu konular hakkında üç yazı yazdım bunları arşivimden bulabilirsiniz yazıların başlığı.

1.Yerel Seçimleri Haksız Rekabet Yapanlar Kazandı.1

2. Akhisar Belediyesinin 2008 2009? 2010. Bütçesi.

3. Belediyemizde 2008–2009 da İki Birime Harcanan Para 3,600 Trilyon.

Bu yazılarımı okursanız geçmişten geleceğe yerelimizde nelerin döndüğünü görme imkânına sahip olabilirsiniz.


Bununla bağlantılı olarak, son Ocak ayı meclis toplantısı izlemeye değerdi. Bir önceki yılın GELİR-GİDER hesaplarının görülmesi için meclis üyeleri grubu olan partilerden oy oranlarına göre beş komisyon üyesi seçti. Geçen yıl seçilen üyeler ciddi bir çalışma çıkardı. Nedeni ise bir mali müşavirin komisyon üyesi olmasıydı. Maalesef bu yıl mesleğiyle ilgisi olmayanlar 2010 yılı tahmini bütçesi 50 milyon olan, beklenen bütçe ise 55–60 milyon tahmin edilen gelir giderlerimiz görüşülecek. Nisan ayı sonuna kadar tamamlanacak komisyon toplantısı görüşmeleri Belediye başkanı ve başkanlarının inisiyatifinde olan harcamaları görüşecek. Emir altında olan 11 birim müdürlüklerinin hazırlayıp sunduğuna göre mi değerlendirecek? Evet, ver emri herkesi zan altında bırak, sonra da komisyon seçiminde eline fırsat geçince de etik değerleri terk et, kılıfına uydurmak için de fırsatı değerlendir.
Sayın yerel yönetim yetkilileri gerek siyasi gerek memur gerekse işçi tümümüze bir sorumluluk düşüyor. Yoksul durumuna düşürüp ramazan ayında ve diğer değişik yöntemlerle günü kurtarmak için yanlış işler yapmayın.  Yapılan her şeyi artık tüm toplumumuz biliyor ve görüyor. Devletin tüm kurumlarını ele geçirerek yukardan aşağıya doğru baskı gücünü kullanarak günü ve seçimleri kurtarırsınız ama GELECEĞİMİZİ KARARTIRSINIZ !... Geleceğimiz ve yarınlarımız çocuklarımızındır. Sizlerin EGO tatmininiz değil.          


Cevaplanması gereken sorular.

Bir iktidar: Muhalif olan siyasi yapının üyesini komisyona seçer mi? Seçerse bizlere orada pis kokuların döneceğini düşünme hakkı doğmaz mı?

Grubundan ayrılan iktidarın seçtiği meclis üyesi: Nasıl anlatırsınız topluma ve size oy veren seçmeninize gurubunuzun seçmediği komisyon üyeliğinizi?

İktidar: Grup kararı olduğu halde nasıl siyasi çirkinlik yaparak oy oranlarına yansıttınız? Kutsal kardeşlik adına diğer grup üyesi olan komisyon üyesine tümünüz destek verdiniz? Neden grup kararlarına siyasi etik gereği uymadınız?Her kazancın bir kaybı vardır. Günü kurtaralım derken. Geleceğiniz bunca çevirdiğiniz dolaplara karşılığı yıkım olacaktır. 

Kendisini iktidarın desteği ile komisyona seçen kişinin siyasi parti üyeleri ilçe yönetimi ve grup başkanına: Üyeniz için hiçbir olumlu tarafı olmayan komisyon üyelik isteği neden doğmuştur. Yoksa 30 oturuma yakın yapılacak toplantıdan elde edilecek bin beş yüz iki bin arası bir ekonomik kazanç mı? Halka ve geleceğimize çok yazık ediyorsunuz.

         Kurum sorumlusu iki müdürün (GELİR-GİDER) görülecek 2010 hesaplarında uzmanlık alanı nedir? Birinin serbest muhasebecilik belgesi var. Gerçek anlam da iki birim müdürünün de uzmanlık alanı değil. Komisyona seçilen meclis üyeleri de GELİR-GİDER konusunda uzmanlık gerektiren bilgiye sahip değil. Sayın iktidar meclis üyeleri hani yüksek yetkililerinizden birinin söylediği gibi bakkal dükkânı çalıştırmıyorsunuz. Yüz bin aşan bir ilçenin gelir gider hesaplarını görüyorsunuz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder