2 Ağustos 2012 Perşembe

Yeni Çıkan Hal Yasası Küçük Esnafı Bitirecek Uygulamaları Dayatıyor.



Yeni Çıkan Hal Yasası Küçük Esnafı Bitirecek Uygulamaları Dayatıyor.

Diğer yerel basında yansıdığı gibi değil yapılan toplantı. Tartışmalı geçen yasa bilgilendirmesi, Manisa Sanayi ve Ticaret Teknolojik Müdürü Hal Hakem Kurulu Başkanı Mehmet Önal'ı, Akhisar Belediye Sebze Meyve Hal Müdürü Ufuk İşler‘i terleten sorunlar ardı ardına geldi. Uygulamadaki sorunların çok ciddi boyutta olacağı, bundan sonra Belediye Zabıtasıyla pazarcı esnafları arasında çok tartışmalara ve kavgalara neden olacak.


Amaç Kayıt Dışı Ekonomiyi Kayıt Altına mı Almak? Yoksa Ekonomiyi Büyük Tüccar Esnafında mı Toplamak?  


Yürürlüğe giren 5957 sayılı yasa çıkarıcıların, pratikteki uygulanabilirliğine bakmadan çıkarılan diğer yasalar gibi acele getirilmişi bir yasa olduğu anlaşıldı. Gerek Hal’in tüccar esnafının, gerekse Market sahiplerinin daha çok kazanma yolları açılırken, küçük esnafın sürekli alış veriş yaptığı lokantacı esnafına veya halkımıza yaz dönemleri de domates kasayla veya çuvalla 20 kilonun üzerinde satış yapamayacak. Oysa daha önümüzdeki günlerde kentin zincir Marketleri kamyonlar dolusu Patates sattı. Bunu görmeyen Belediye ve Hal Müdürü küçük esnafın 20 kilo üzeri satış yapmasını engelliyor.       
Sonuç olarak oda Başkanı devam eden tartışma sonucu federasyon başkanını arayarak konunun anlatış şeklini bildirmesi sonucu, federasyon başkanının böyle bir uygulamanın olamayacağını; önümüzdeki günlerde 8–10 maddenin mutlaka değiştirileceğini söyledi. Yapılan toplantıya katılımın çokluğu dikkat çekti.


Diğer Bir Konuysa, Yasal Faizci Bankacıların Kredi Pembe Dünyasını Çizmeleriydi.


 Yaklaşık beş yıldır dünya ve ülkemiz derinden etkileyen serbest piyasa ekonomisinin sonuçlarını çok derin yaşanıyor. Sistemin ve düzenin artık yürüyememesinden yeni oyunları oynanıyor. Değişik yöntemlerle insanlarımızın malları ve mülkleri gasp ediliyor. Ekonomistlerin öngörüleri, önümüzdeki iki yıl içersinde yüzde sekiz olan büyüme ikiye düşeceği, cari açığın 77 milyar dolardan 200 milyar dolara çıkacağı, dış borcun da şimdiki rakamının 318 milyar dolar olduğu sonucu, önümüzdeki günlerin hiçte iç acıcı olmadığını bilerek bankalardan alınacak kredilerin ödenemeyeceğini bilerek hareke edilmeli şeklinde. Ödenmeyecek kredileri faizi aylık %5 olacağından günü kurtaralım derken geleceğimizi ipotek ettirebiliriz.
En önemli kredinin dayanışma içersinde olacağını bilerek hareket etmeliyiz; ben sifte yaptım komşum yapmadı anlayışını ve imece kültürümüzün yeniden yaşatmalıyız. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder