12 Mart 2009 Perşembe

Mart Dünyada Türkiye'de ve Akhisar'da Gelişim Süreci


Mart Dünyada Türkiye'de ve Akhisar'da Gelişim Süreci

            8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı. 26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısı (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) düzenlendi. Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılması önerisini getirdi. Öneri oybirliğiyle kabul edildi.
            İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.
Türkiye'de 8 Mart Kadınlar Günü
            Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınların On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye de 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 1980 darbesinden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya başlandı.
Akhisar'ımızda 8 Mart dünya kadınlar günü
            Dünya kadınlar günü 1996 yılı öncelerinde kutlanmıyordu. Ta ki 10 Ocak 1996 yılında kurulan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) o yıl 8 Mart'ı kutlamasına kadar… 1996 yılındaki kutlama insanları bilinçlendirdi ve daha sonraki yıllarda periyodik olarak kutlandı. Akhisar'ımızda 5 yılda bir yerel ve genel seçimlere denk gelen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü partiler tarafından da kutlanır. Güzel olan, 1857 yılında acıyla ve mücadele ile elde edilmiş, evrensel anlamı olan günün her yerde kutlanmasıdır.8 Mart'ı Akhisar da seçim maratonu içinde olan siyasal yapılar, kendilerine göre faklı anlamlar katarak kutladılar. Bir yapı var ki; bu günü anlamına uygun şekilde ve içini boşaltmadan kutladı. Bu yapı Halkçı Yerel Yönetim platformuydu. Bu kutlama 8 Mart'ın anlamına uygun kutlandı. Her yıl 8 Mart'ı 1857 yılında hayatlarını kaybeden kadınların adına verdikleri sınıfsal mücadele bilinciyle kutladılar. Bundan sonraki yıllarda da anlamına uygun şekilde kutlanacağına inanıyorum.
            Diğer siyasal yapılara gelince…
8 Mart Dini, Milli bayramlarımız, Anneler günü Babalar günü Sevgililer günü kadar önemlidir. Hayatımızın bir parçası olan emekçi, çalışan, çalışmayan tüm kadınların günüdür. Bu yüzden bu günün kesinlikle basite alınmaması gerekir. Peki diğer siyasal yapılar neden 8 Mart'ın önemini vurgulamak ve bu günün önemini anlatacak çalışmalar yapmak yerine basit bir günmüş gibi içeriği ve tarihteki anlamı yok edilerek kutlandı?
            1857 yılında olduğu gibi. Bugünde dünyadaki kadınlar aynı sıkıntıları çekiyor. Tekstil işçileri, eşit işe eşit ücret, 8 saat çalışma ve yaşam haklarını istemektedirler. Sendikasızlaştırma alabildiğince taşeronlaşma adı altında devam ediyor. İşten çıkarılan kadınlar sokakta kalıyor. Dünyayı yöneten kapitalist anlayış, daha çok kazanma hırsıyla savaşlar çıkararak milli ve dini duyguları kullanarak emek sermaye çelişkisinin önüne geçiyorlar. Kadınların böyle sıkıntılar yaşadığı dünyada, nasıl bir durum içinde olduklarını anlatan tek günün bu kadar basite alınmaması ve anlamına uygun şekilde kutlanması gerekiyor.
Halkçı yerel yönetim platformunun etkinliği…
              Gecenin açılış konuşmasını EMEP Belediye Meclis Üyesi Adayı Serpil SÜSLÜ yaptı. Diğer EMEP Üyesi  işçi Zeynep YILDIZ ve Bağımsız Belediye Başkan adayı Mehmet Akif AKSEZGİN günün anlam ve önemini dile getiren konuşmalar yaptılar.
            Çok coşkulu bir gece oldu. Emeği geçen herkese teşekkürler. Çok kültürlü çok kimlikli görünümden dolayı çok mutlu oldum.
             Özgün müzik, rock ve rap müzik şiir ve Değişim Tiyatrosu oyuncuları skeçlerle, gençlerin oluşturduğu Kabile Grubu rap şarkılarıyla gecede yer aldı. Halil Yıldız, Özcan Güler, Asil Deniz, Gökhan Seyrek, Hasan Koray Ünlü ve Erhan Koçak'tan oluşan müzik topluluğu da geceye katılanlara müzik ziyafeti vererek, türkülerini salonu dolduranlarla birlikte söylediler. Gece çekilen halaylarla sona erdi.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder