19 Ekim 2009 Pazartesi

Akhisar Belediyesinin 2008 2009 2010 Bütçesi


Akhisar Belediyesinin 2008 2009 2010 Bütçesi


 Akhisar Belediyesinin bütçe dağılımı konusunda çok detaylı bilgiye sahip değilim. 2009 yerel seçimlerinde ortaya atılan bütçenin çarçur edilerek harcandığını muhalif kesimler tarafından belgelenerek ortaya serildi. Çok ilginç 3 birimin harcamaları dikkat çekti. 2008 yılında eğitim için ayrılan bütçe 44 milyardı. Halkla ilişkiler ve basın yayın biriminin harcadığı para 2 trilyon 350 milyardı. 2010 yılı tahmini bütçesi Kasım ayındaki meclis toplantısında geçti. Halkla ilişkiler ve basın yayın için 1 trilyon 80 milyar ön görüldü. Düşünün, 2008 yılında ne kadar harcanmış? 2010 yılında 1 trilyon 270 milyar fark neyin farkıdır? 2 yıl önce 2 trilyon 350 milyar, 2 yıl sonra 1 trilyon 80 milyar…2009 yılı için 2008 yılında 2 birim ile ilgili ön görülen bir rakam yok. Arşivlere baktığım kadarıyla, 2009'da ön görülen bütçe ayrılmamış. (www.akhisarhaber.com sitesinin arşiv bölümüne belediye bütçesi linkine girdiğinizde görebilirsiniz.)

2009'un ilk üç ayı seçim atmosferi içerisinde geçti. Yani mevcut AKP iktidarının seçimi kazanmak için keseyi açtığını düşünüyorum. Oda sanırım Aralık ayının ilk haftasında belediye meclisinde görüşülerek netliğe kavuşacak. Acaba AKP iktidarı 2008 yılında 2 trilyon 350 milyar harcadığı birimlere 2009 yılında ne kadar harcadığını bekleyip göreceğiz. Seçim sonrası eski yazımlarımda belirttiğim gibi seçimi haksız rekabet yapanlar kazandı.(2 trilyon 350 milyar harcandı. Pirinç, kömür ve makarna dağıtıldı.14 bin yeşil kartlının listesi neden alındı? Neler yapıldı?)

Sayın adaleti olmayan akraba ve yandaşlarını kalkındırma partisi, seçimi kazanmak için halkın ekonomisini yok etmek vacip midir? Önümüzdeki dönem su paralarını % 8 zam ile karşılayacağız. Yine Kasım ayı belediye meclis toplantısında eski aslan sosyal demokrat şimdi AKP'lilerden daha çok AKP'li çiçeği burnunda meclis üyesi su paralarının zam komisyon başkanı Ruşen ÜREN yapılan zammı savundu. Sanki pazarcı esnafının oda başkanı değil fabrikatör sahibiymiş gibi zammın olmasını diretmiştir. O kadar güzel bir komisyonun başına getirilmiş yeni siyasi davranış biçiminin en önce savunucularından olmuştu. Eee kolay değil yerinin sağlamlaştırmak. Ülkede ve dünyada yaşanan ekonomik krizden hiç mi haberiniz yok? İşsizliğin arttığı, daralmanın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en ağır ekonomik daralma olduğunu bile bile suya % 8 zam yapıyorsunuz. Oysa bir yıl içerisinde faize aktarılan para ve stokları eritmek için KDV'den sıfır vergi alındı. SSK prim ödemeleri üstlenildi. Dolaylı yoldan sermayenin cebine 100 milyar dolar para aktardınız. Oysa SSK primlerinin üstlenmesi işsizliğin artmaması içindi. Sermayenin stokları eritilerek istihdam yaratılmadı. Ülkede daha çok işsizlik çoğalmıştır.

Emekliye % 2,5 zam yaptınız. İnsanların sağlık güvencesi olduğu halde sağlık ocaklarından 2 TL, hastanelerden 8 TL ücret talep ettiniz. Gerek SSK gerek Bağ-Kur gerekse emekli sandığını sosyal güvenceleri için alınan paranın bir bölümü sağlık masrafları için kesilmiyor muydu? % 8 suya zam, % 2,5 emekliye maaş artışı buna karşılık emeklinin en çok ihtiyaç duyduğu sağlık harcamalarına zam yaptınız. Kaşıkla verip kepçe ile geri istiyorsunuz. Bir de hizmet vermemiz için su paralarına zam yapmak zorundayız diyorsunuz. Neden her kriz olduğunda hiç suçu olmayan halk faturayı ödüyor? Krizin faturasını zenginler ödesin. Halka hizmet vermek için sermayeden servet vergisi talep edebilirsiniz. Esnafın, çiftçinin, işçinin, işsizin ve emeklinin verecek bir şeyi kalmadı. Dolaylı yollardan hastane kapılarında sağlık harcamalından dolayı belki canını alabilirsiniz. Ama sanıyorum bu halk bir gün ayağa kalkıp dirilecek ve canına ve yaşamına kastedenlerden hesap soracak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder