10 Nisan 2012 Salı

Üç Yerel İki Genel Gündemli Köşe Yazısı


Üç Yerel İki Genel Gündemli Köşe Yazısı




Yerelimiz de yaşanan sosyoekonomik sorunların nedenleri: 

Dünya’da 2001 sonrası hissedilen küresel kriz, 2007 yılında ABD’ye de direk yansıdı. Yani neo-liberal ekonomik politikalarının iflas ettiği dönem… Bu sürecin nasıl yürüyeceği nerede duracağı hiç belli değil. Ülkemiz, ilçemiz ve dünya yaşanan krizden nasibini alıyor. Ülkemizde 2001–2009 yılında hissedilen yerel ve genel kriz, geçtiğimiz 2011 Eylül-Kasım aylarından itibaren Akhisar’da okul ve ısınma sorunlarının başlamasıyla birlikte sonuçlarını ciddi şekilde hissettirdi.

Kriz döneminde 2012 yılının başından itibaren Akhisar’da hırsızlık, kap-kaç olaylarıyla da artış gözlendi. İlçemizin yetkili kişilerinden aldığım bilgiye göre hırsızlık olayları, geçen yıla göre %50 artmış. Bu bence sosyoekonomik sonuçların bir yansımasıdır. Kendimden örnek verecek olursam 2010–2011 yıllarına göre gelirimin %20 düştüğü, giderlerimin de %25 artığını görüyorum. Bu benim için de %45 kayıp anlamına geliyor. Cari açıkla kafa kafaya giden ekonomi hesabınız kuvvetliyse berber dükkânından tahmin edebilirsiniz. Eeee… Kayıplarımız buhar olup uçmadı ya… Nerede? Hep söylüyoruz ya “TEKELCİLERİN CEBİNDE…” 

İlkbaharla birlikte okul ve yakacak masraflarımız azalacağından biraz rahatlama yaşayabiliriz. Ancak önümüzdeki yıl Eylül’den sonra dünyamızda, ülkemizde ve ilçemizde sosyalist devrim olmazsa, çok sıkıntılı günler yaşayabiliriz. Evet! Vahşi kapitalizm tekelleştikçe dertler artar; sosyalizmin inşasıyla başlayan süreçle dertlerimizde azalma olur. Tercihi ezilen emekçi halkların, kendi adları adına vereceği mücadelede olacaktır. Aslında tüm sorunların sebebi: “SERBEST PİYASACI DÜZENDİR.”

Not: İlçemizde sosyal sorunlarla birlikte çıkan asılsız dedikodular… Gölet mevkinde yaşanmış bir olay yoktur. Ayrıca yaşı küçük olan bir kişiye de tecavüz olayı yaşanmamıştır. Halk arasında gezen bu iki dedikodu da bana yansıdı. Bu konuyu sizler için araştırdım. Böyle bir olayın yaşanamadığını dile getirmeme rağmen, birileri “Hayır, bana polis söyledi; hemşire söyledi.” dediler. Şehrimizin en yetkili kişilerinden öğrendiğimi söylediğim halde “Hayır” cevabı ile karşılaştım. Yaşanan olaylar doğru olsa dahi bunun bir hemşire ve polis tarafından dillendirilmesi akla başka soruları getiriyor. MESLEK AHLAKINI-SIRRINI TERK Mİ EDİYORUZ? Bence bu tür konuların yargıya ve yetkili yerlere örtbas edilmeden ulaşması en doğru yoldur.      

27 MART DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ…

27 Mart’ta günü “Deliler Boşandı” adlı tiyatro gösterisi izlemeye değerdi. Akhisar’ımızda yıllardır çalışmalarını yürüten “DEĞİŞİM TİYATRO GRUBU” çok güzel bir oyun sergileyerek, güncel yaşananları sahneye taşıdılar. Amatör bir grup olmalarına rağmen profesyonellere taş çıkaracak şekilde performans sergilediler. Başta öğretmenleri Kemalattin Hoca olmak üzere tüm tiyatro oyuncularını kutluyorum. Bu konuda ayrıntıya girmeyeceğim. Çünkü harika bir oyundu. Yazmaya sayfalar yetmez. Bu oyun başka yerlerde oynanacaktır; seyretmeyenlerin izlemelerini şiddetle tavsiye ediyorum.  

ŞEHRİMİZDE KOSGEB KREDİSİNİN OLUMSUZ SONUÇLARI YAŞANMAYA DEVEM EDİYOR.

Yaklaşık iki yıldır süren 60 saatlik sertifikalı hibe kredili çalışmalar, kapitalizm gibi hastalıklı konumda iflas ediyor. Başta Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere Bakkallar Odasıyla beraber Belediye de bu çalışmada resmen çuvalladı. Bu konuda yanlış politika izlendiğini sürekli karşı çıkarak eleştirdim. Çünkü bu yapılan istihdam etmek değil, tam aksine işsizliği artıracak bir çalışmadır. İstihdam edilmek gibi bir niyet varsa mevcut esnafların sorunlarını çözmekle başlanmalı. Küçük esnaf ve sanatkârlarımız, zanaatkârlarımız alternatif bir iş buluncaya dek direneceklerdir. Bu yanlış politikaların hayata geçmemesi için de sosyal ve kültürel bağlarını ekmekleri uğruna koparmayacaklar. Açıkça ifade edeyim ki, kapanan yerler başarılı olamayan sahipleri kadar beni de çok üzüyor. Baştan başlamak üzere eleştirdim; maalesef dinleyen olmadı, yanlış üzerine hala yanlışlar yapılıyor.   

İLÇE TRAFİK KOMİSYONUNUN ALDIĞI YANLIŞ KARAR HALA DEVAM EDİYOR. 

İlçemizin trafik komisyonunun aldığı karar aynı doğrultuda. 26 Eylül günü yazdığım yazı ve sonrasında toplandığım 32 imzalı dilekçe, 27 Şubat tarihinde yapılan trafik komisyonu toplantısında reddedildi. Bu konuda 27 Eylül 2011 günü yazdığım yazı (
İlçemizin Trafik Komisyonu! Göreviniz Sorun Yaratmak mı? Yoksa Sorunları Çözmek mi?) 

Gerek Akhisar Belediyesi gerekse diğer kurumlara ödediğimiz paralarımızın karşılığı bizlere çile olarak dönmektedir. Lütfen aldığınız kararı tekrar gözden geçirerek 2-3 kişinin dilekçesine karşılık 32 kişili imzalı dilekçeyi dikkate alın. Bu konudaki otopark hakkımızı alana dek mücadelemizi mahalle halkıyla birlikte devam edecektir. 

4+4+4 KARANLIK ÇAĞA GERİYE DÖNÜŞ YASASI TBMM’DEN GEÇTİ. 

Bu konuda Türkiye’de ciddi bir muhalefet oluşmuştur. Başta Eğitim-Sen olmak üzere KESK birleşenlerinin verdikleri mücadeleyi kutlarım. AKP ve İçişleri Bakanlığının eylemlere karşı verdikleri sert tepki, kendilerine hiç yakışır bir durum değildir. Demek ki demokrasi diye bizlere giydirilen deli gömleği demokrasi değilmiş. Vatandaşların seyahat etme hakları Anadolu’nun tüm illerinde engellenmiştir. Eee… Boşuna dememişler “Hak talebi alanı genişleyince; demokrasimiz daralırmış.” Sıkılan tazyikli su, gaz ve vurulan coplar bu ülkenin öğretmenlerine reva görülmüştür. Eğitimle ilgisi olmayanların ise çıkan yasadan mutluluk duyması, yerel basında haber konusu yapılması çok şaşırtıcı bir durumdur. Bu ülke insanı yaşatılanları hak etmiyor.
YAZIKLAR OLSUN!   

ZAMAN AŞIMINA UĞRAYAN “SİVAS DAVASINA” TEPKİ. 

Davası düşürülen Sivas katliamına tepkinin büyüklüğü sevindirici. Bu tip insanlık dışı katliamlarına “hayırlı olsun” sözlerinin hangi ruh halinde söylediğini bilemiyorum; ama hiç devlet adamlığına yakışmadı. 
YAZIKLAR OLSUN!  

Bir sonraki yazım darbecilerin yargılanması konusunda olacaktır. İki 12 Eylül 1980–2010 sonraki ve önceki gelişmeleri ele alan geniş bir yazı olacak.

Not: İki film tavsiyesi “Devrimden Sonra” Ya Türkiye’de devrim olursa? Diğeri    “ENTELKÖY EFEKÖY’E KARŞI” Link http://www.filmifullizle.com/kategori/filmler/yerli-filmler
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder